Żywienie w Chorobie Hashimoto | Dietetyka Gdynia
 
Indywidualne programy odchudzające
Najskuteczniejsza diagnostyka alergii pokarmowych
Ocena mikroflory jelitowej
Dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych
Żywienie w chorobach autoimmunologicznych
Umów się na wizytę - tel. 530 630 070

Żywienie w chorobie Hashimoto

 Zapalenie tarczycy typu Hashimoto jest jedną z chorób autoimmunizacyjnych i polega na tym, że układ odpornościowy błędnie rozpoznaje własne komórki jako obce i konsekwentnie je niszczy za pomocą produkowanych przeciwciał. Proces immunologiczny jest uwarunkowany przez szereg czynników, które przebiegając w odpowiednim czasie i sprzyjających okolicznościach dają początek chorobie.
 

Przyczyny choroby Hashimoto

Choroba Hashimoto dotyczy układu immunologicznego, a nie tylko tarczycy, zatem choruje cały organizm. Do powstania choroby mogą przyczyniać się niedobory składników pokarmowych. Do prawidłowej funkcji tarczycy niezbędne są: selen, żelazo, witamina A, witamina E, witamina D3, witaminy z grupy B, potas, jod, cynk. Inne substancje chociaż nie są bezpośrednio związane z tarczycą są potrzebne do utrzymania prawidłowej funkcji układu immunologicznego, wątroby czy nadnerczy. Zbyt niskie zakwaszenie żołądka, dysbioza przewodu pokarmowego czy cieknące jelito powodują, że pokarm nie jest prawidło trawiony, a niestrawione do końca cząstki pokarmowe przekraczają barierę jelitową i przedostają się do układu krwionośnego. Nierozpoznane przez układ immunologiczny uruchamiają mechanizm tworzenia przeciwciał skierowanych przeciwko tym pokarmom. Cieknące jelita, spożywanie pokarmów wysoko przetworzonych, bogatych w lektyny (pszenica, jęczmień, żyto), spożywanie ogromnych ilości skrobi czy produktów genetycznie modyfikowanych, skutecznie przyczynia się do powstania chorób autoimmunizacyjnych. Dlatego żywienie w chorobie Hashimoto odgrywa tak istotną rolę.

 Pewne grupy produktów działają wyjątkowo destruktywnie i nie powinny się ona znaleźć w diecie chorych na Hashimoto. Należą do nich:

  • Zboża zawierające gluten – pszenica, jęczmień, żyto. Gluten jest rodzajem lektyny. Lektyny mogą się wiązać z komórkami w naszym ciele i siać spustoszenie. W przewodzie pokarmowy białka te niszczą warstwę śluzu, która jest niezbędnym środowiskiem dla żyjącej tam flory bakteryjnej i ochroną przed mechanicznym uszkodzeniem. Nie są one trawione i nie ulegają rozpadowi. Powodują rozszczelnienie barier jelitowych pozwalając częściowo strawionym białkom pokarmowym i bakteriom jelitowym przedostać się do krwiobiegu.
  • Nabiał – mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, maślanka, sery, twarogi) – produkty wzbogacone często w antybiotyki, hormony, stabilizatory, dodatki smakowe, aromaty, barwniki czy cukier.
  • Rośliny strączkowe – produkty również zawierające lektyny

Produktami, na które należy również zwrócić uwagę są rośliny psiankowate (pomidor, papryka, bakłażan, ziemniak), które mogą niekorzystnie wpływać na jelita, w szczególności, gdy są rozszczelnione oraz rośliny krzyżowe (kapusta, brokuł, kalafior, brukselka), które mogą wpłynąć negatywnie na wchłanianie jodu przez tarczycę. Obie grupy roślin zawierają wiele cennych składników odżywczych, zatem ich eliminację zostawiamy na koniec.
 

Odpowiedni dobór diety

Żywienie w chorobie Hashimoto nie jest rzeczą prostą, każdy przypadek jest inny i wymaga indywidualnego rozpatrzenia. Ważne jest także holistyczne spojrzenie na cały organizm, a nie tylko na samą tarczycę. Terapia hormonalna stosowana w tej chorobie jedynie uzupełnia hormony, których tarczyca nie wytwarza. Nie powstrzymuje produkcji przeciwciał tarczycowych. Dopasowana indywidualnie i przestrzegana dieta często powstrzymuje tworzenie przeciwciał tarczycowych, zdecydowanie poprawia zdrowie i samopoczucie chorego.

Żywienie w chorobie Hashimoto powinno mieć pierwszorzędne znaczenie.