Indywidualne programy odchudzające
Najskuteczniejsza diagnostyka alergii pokarmowych
Ocena mikroflory jelitowej
Dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych
Żywienie w chorobach autoimmunologicznych
Umów się na wizytę - tel.

Nietolerancje pokarmowe

 

 Nietolerancja pokarmowa jest terminem, który odnosi się do niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, które przebiegają bez podłoża immunologicznego. Czyli w odpowiedzi na spożyty pokarm nie bierze udziału układ odpornościowy.

Najczęściej spotykamy nietolerancję:

♦  laktozy (cukier mleczny)
♦  fruktozy (cukier występujący w owocach)
♦  histaminy (amina biogenna występując w wielu produktach żywnościowych, między innymi truskawkach, orzechach, żółtym serze)
 

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia w przypadku niedoboru enzymów odpowiedzialnych za trawienie, czyli rozkładanie cząsteczek pokarmów. Brak enzymów może być wrodzony (nietolerancja laktozy rozpoznawana u dzieci) lub nabyty (nietolerancja laktozy nabyta na przykład na skutek zaburzeń mikroflory jelit).

W przypadku nietolerancji pokarmowych najczęściej zaleca się stosowanie diety eliminacyjnej (unikanie mleka w przypadku nietolerancji laktozy) lub podawanie enzymów, które dokonają procesu rozłożenia danego produktu (np. w przypadku nietolerancji histaminy podawanie enzymu DAO).