Indywidualne programy odchudzające
Najskuteczniejsza diagnostyka alergii pokarmowych
Ocena mikroflory jelitowej
Dietoprofilaktyka chorób cywilizacyjnych
Żywienie w chorobach autoimmunologicznych
Umów się na wizytę - tel. 530 630 070

Niestety nie znaleźliśmy żadnych postów spełniających podane kryteria


Pieczony kurczak pak choi z makaronem ryżowym

Chociaż kapusta pak choi pochodzi z Chin to coraz częściej można ją znaleźć na naszych talerzach. Dostępna w wielu sklepach stała się warzywem modnym, ale też docenionym ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Ma działanie nie tylko przeciwnowotworowe i przeciwzapalne, ale reguluje ciśnienie i pomaga zrzucić zbędne kilogramy. Stanowi dobre, roślinne źródło żelaza...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Włoski kociołek - czyli duszone warzywa z mozzarellą

Kuchnia włoska należy do moich ulubionych, nie tylko dlatego, że jest smaczna, lekka i pełna aromatu świeżych ziół, ale również ze względu na łatwość przygotowania potraw. I choć z niektórych dań musiałam zrezygnować (Hashimoto i gluten zawarty zwłaszcza w pszennej mące to nie najlepszy duet) to chyba i tak dania kuchni włoskiej najczęściej goszczą na...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Jaglanka z truskawkami, płatkami migdałów i syropem klonowym

Truskawki kojarzą się nam z latem i choć do pełni truskawkowego sezonu musimy jeszcze trochę poczekać to już możemy cieszyć się smakiem pierwszych , pojawiających się na straganach owoców. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych truskawki są bogatym źródłem witamin i minerałów oraz mają szereg właściwości, które korzystnie działają...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Krem ze świeżych pomidorów z kaszą gryczaną

Krem ze świeżych pomidorów mogę jeść codziennie - na obiad, na kolację, w każdej odsłonie, pyszny i aromatyczny. Moja dzisiejsza propozycja to krem z pomidorów z niepaloną kaszą gryczaną. Do przygotowania 3 porcji zupy potrzebne nam będą: 4 dojrzałe pomidory 1 litr bulionu przygotowanego z ekologicznych kostek rosolowych (2 kostki na  l wody) 1...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Chowder - Tradycyjna irlandzka zupa rybna

Chowder to tradycyjna, irlandzka zupa rybna z owocami morza. Można ją znaleźć w menu prawie każdego irlandzkiego pubu i choć próbowana w różnych miejscach różni się smakiem, to jest to chyba jedna z najlepszych zup jakie kiedykolwiek jadłam. Gęsta, aromatyczna, z dodatkiem kremowej śmietany, podawana ze świeżo pieczonym chlebem stanowi doskonałą propozycję obiadową....
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Bezglutenowa tarta z kremem mascarpone i truskawkami

Słodkości lubi prawie każdy na nas, a przynajmniej zdecydowana większość. U mnie apetyt na słodkie przekąski wzrasta wprost proporcjonalnie do ilości pracy, którą mam na dany dzień zaplanowaną. Zwłaszcza w takie dni jak dziś, kiedy pracuję w domu i wydaje się, że nie widać końca pracy, szukam sposobu na zrobienie sobie kawowej przerwy i na małe słodkie conieco do niej....
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Czekoladowe naleśniki z mąki kasztanowej z owocowym musem

Jeśli lubicie śniadania na słodko, warto skorzystać z tej propozycji. Czekoladowe naleśniki z mąki kasztanowej stanowią doskonałą alternetywę dla tradycyjnej owsianki czy jaglanki. Nie zawierają glutenu i świetnie sprawdzą się jako lekki posiłek przedtreningowy. Do przygotowania ciasta naleśnikowego  potrzebujemy: ok. 130 g mąki z kasztanów 1/2 łyżeczki...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Koktajl o smaku chałwowym z bananem i kiwi

Jednym z najlepszych sposobów dostarczania organizmowi witamin i minerałów są kokajle. Owocowe, warzywne, mieszane, smaczne, zdrowe, kolorowe - mogą stanowić samodzielny posiłek, do przygotowania którego nie potrzeba specjalnych umiejetności. Wystarczy najprostszy blender, ulubione owoce i warzywa i 5 minut do zagospodarowania. Sprawdzają się zwłaszcza w te dni, kiedy...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Panierowane kalmary z grecką sałatką

Kuchnia śródziemnomorska uznawana jest za najzdrowszą na świecie. Jej podstawę stanowią ryby, owoce morza, świeże warzywa i owoce. Nie brakuje tu aromatycznych ziół i oliwy z oliwek. Dzięki temu potrawy są lekkie, niskokaloryczne, zdrowe i niezwykle smaczne. Moja propozycja na dziś to panierowane kalmary z sałatką grecką. Świetnie sprawdzą się jako lekki lunch lub...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Wrap z omleta

Dziś propozycja na śniadanie białkowo-tłuszczowe: wrap z omleta z suszonymi pomidorami i zieloną pietruszką, do tego kawałek wędzonego na ciepło łososia, awokado, kiszone oliwki i pomidor. Całość stanowi doskonałe i smaczne źródło łatwo przyswajalnego białka i dobrych tłuszczy jak równie witamin i minerałów :)...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Bezglutenowa owsianka z mango

Zdrowo i smacznie. Dziś takie trochę słoneczne śniadanie: owsianka z mango :) Do przygotowania potrzebujemy:   5 łyżek bezglutenowych płatków owsianych, szklanki napoju owsianego, szczypty soli himalajskiej, łyżki chipsów kokosowych  odrobiny syropu klonowego pół dojrzałego mango :) Sposób przygotowania: 1....
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Spaghetti z krewetkami i cukinią w kremowym sosie mascarpone

Krewetki to chyba najpopularniejsze skorupiaki z frutti di mare. Serwowane w restauracji przez wielu uznawane jako danie wykwintne choć ich przygotowanie w domu jest mega proste. Cenione w kuchni nie tylko ze względu na doskonały smak. Są przede wszystkim świetnym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka a także zawierają witaminę B12, jod, wapń, selen i fluor....
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Krem z dyni z nutą pomarańczy i grillowaną gruszką

Dynia to warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni, bogate w witaminy i minerały (witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminy A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i ważny przede wszystkim dla panów cynk)). Jej zdrowotne właściwości docenili już meksykańska Indianie. Bogata w beta-karoten, który jest przeciwutleniaczem...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Jajecznica z warzywami

Jajo - pokarm doskonały (o ile nie jesteś na nie uczulony) ☉ Ma korzystny sklad tluszczu, ale przede wszystkim to źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm, ale też witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i oczywiście składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Poza tym w żółtku...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)

Bezglutenowa owsianka z kiwi i bananem

Owsianka musi być :) Do przygotowania jednej porcji potrzebne będą:  niepełna szklanka napoju owsianego (u mnie Natumi)  5 pełnych łyżek bezglutenowych płatków owsianych - małe kiwi - pół banana - chipsy kokosowe i syrop klonowy  U mnie śniadania są zdecydowanie zdominowane przez jaja na 1001 sposobów, ale owsianka stanowi zawsze...
Czytaj więcej... / Komentarze (0)